Wednesday, 10 February 2016

SOTONG GORENG BERKARI

[ sedappp sangat..!!! ]
ini masakan pembuka selera. sedap tau, nak2 kalau makan dengan nasi panas ke.. nasi sejuk ke.. kalau makan kat luar mahal ni.. baik masak sendiri!
* sesuai sebagai side dish
* sedap di makan dengan apa2 jenis nasi / roti


BAHAN2
1 kg sotong putih - potong ikut suka - gaul garam kunyit dan goreng
tomato - potong 4
2 peket kecil serbuk kari ikan
sedikit minyak
1/2 cawan air
1 keping asam keping
garam
daun kari - optional
rencah di tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
cara memasak:
1. tumis bahan2 perencah hingga naik bau
2. masukkan air dan serbuk kari - sentiasa kacau supaya tak hangit
3. agak2 dah pecah minyak, garam, tomato, asam keping dan kacau lagi
4. masukkan sotong dan daun kari (jika ada) - kacau2 sebentar.. SIAP!!
5. masakan ini tidak berair - ia harus pekat macam sambal
6.
TIPS SEDAP:
1. jangan goreng sotong lama sangat
2. sotong hendaklah di toskan dulu sebelum goreng
3. jangan guna sebarang perasa tiruan
4. jangan letak sedikit pun gula

No comments:

Post a Comment