[ sedappp sangat..!!! ]
ini masakan pembuka selera. sedap tau, nak2 kalau makan dengan nasi panas ke.. nasi sejuk ke.. kalau makan kat luar mahal ni.. baik masak sendiri!
* sesuai sebagai side dish
* sedap di makan dengan apa2 jenis nasi / roti
* sedap di makan dengan apa2 jenis nasi / roti
BAHAN2
1 kg sotong putih - potong ikut suka - gaul garam kunyit dan goreng
tomato - potong 4
2 peket kecil serbuk kari ikan
sedikit minyak
1/2 cawan air
1 keping asam keping
garam
daun kari - optional
tomato - potong 4
2 peket kecil serbuk kari ikan
sedikit minyak
1/2 cawan air
1 keping asam keping
garam
daun kari - optional
rencah di tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
cara memasak:
1. tumis bahan2 perencah hingga naik bau
2. masukkan air dan serbuk kari - sentiasa kacau supaya tak hangit
3. agak2 dah pecah minyak, garam, tomato, asam keping dan kacau lagi
4. masukkan sotong dan daun kari (jika ada) - kacau2 sebentar.. SIAP!!
5. masakan ini tidak berair - ia harus pekat macam sambal
6.
2. masukkan air dan serbuk kari - sentiasa kacau supaya tak hangit
3. agak2 dah pecah minyak, garam, tomato, asam keping dan kacau lagi
4. masukkan sotong dan daun kari (jika ada) - kacau2 sebentar.. SIAP!!
5. masakan ini tidak berair - ia harus pekat macam sambal
6.
TIPS SEDAP:
1. jangan goreng sotong lama sangat
2. sotong hendaklah di toskan dulu sebelum goreng
3. jangan guna sebarang perasa tiruan
4. jangan letak sedikit pun gula
2. sotong hendaklah di toskan dulu sebelum goreng
3. jangan guna sebarang perasa tiruan
4. jangan letak sedikit pun gula
No comments:
Post a Comment