Wednesday, 10 February 2016

ASAM REBUS IKAN PARANG




Takde Selera?? 
Kalau tekak takde selera nak makan, apa kata cuba masak lauk asam rebus ni. Sedap tau..!!
Asam rebus juga sedap di campur tempoyak, tapi itu kak noor tunjuk lain kali ya. Sekarang kita try masak ni dulu.

(boleh juga nak guna ikan lain - atau nak letak seafood campur2 pun boleh)
BAHAN2:
Ikan parang
Serai
Daun kunyit
Tomato / nenas
asam jawa / asam keping
Bahan ini di blender:
Lada merah
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Halia
Belacan
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air dalam periuk, bersama bahan2 kisar, serai, nenas (jika guna nenas), air asam / asam keping dan biarkan mendidih.
2. Masukkan ikan parang, tomato dan daun kunyit sehingga ikan masak.
3. Masukkan garam dan biarkan seketika.
TIPS SEDAP:
1. Jangan sesekali letak sebarang pak aji atau gula, kerana asam rebus yang sedap wajar datang dari rasa asli rencahnya.
2. Kalau letak gula, rasa dia akan lari.
3. Asam rebus tidak patut rasa manis. Dia mestilah masam2.

No comments:

Post a Comment