Bosan kari ikan?
Mari cuba kari seafood pulak. Sedaplah juga, tapi macam biasa.. kari mesti pekat ya!!
Bahan2:
Sotong putih
Udang laut
Ketam
Bendi - jangan kerat supaya lendir tak keluar
Rempah kari ikan
Santan
Tomato
Daun kari
Asam jawa
Garam
Minyak
Sotong putih
Udang laut
Ketam
Bendi - jangan kerat supaya lendir tak keluar
Rempah kari ikan
Santan
Tomato
Daun kari
Asam jawa
Garam
Minyak
PERENCAH DI KISAR: tumbuk kasar pun boleh
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Bawang putih
Halia
Cara memasak:
1. tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. masukkan air sedikit + rempah kari
3. tumis sampai pecah minyak
4. masukkan santan
5. bila mendidih - masukkan sotong, bendi, tomato, air asam, garam
6. bila mendidih masukkan daun kari
2. masukkan air sedikit + rempah kari
3. tumis sampai pecah minyak
4. masukkan santan
5. bila mendidih - masukkan sotong, bendi, tomato, air asam, garam
6. bila mendidih masukkan daun kari
TIP SEDAP:
1. Kari yang sedap rasanya mesti masam2 dan pekat
2. AWAS..!! jangan sesekali letak pak aji atau gula kerana ia
merosakkan "kejantanan" kari ini
3. Kalau nak campur2 serbuk kari pun boleh - contoh: baba's dan
adabi
2. AWAS..!! jangan sesekali letak pak aji atau gula kerana ia
merosakkan "kejantanan" kari ini
3. Kalau nak campur2 serbuk kari pun boleh - contoh: baba's dan
adabi
No comments:
Post a Comment