Wednesday, 10 February 2016

DAGING BERKICAP




Ringkas dan mudah... 
Ini lauk kesukaan anak2 dan suami. Paling sedap kalau daging tu di hiris nipis kemudian goreng. Resipi ini cukup mudah dan senang sekali. Jom kita tengok...

Bahan2 nya:
Daging - hiris nipis2 dan gaul garam kunyit dan goreng
(boleh juga nak guna ayam / ikan atau apa saja )
Kentang - goreng
Bawang besar )
Bawang putih ) hiris
Halia )
Lada padi
Kacang boncis / kacang panjang
Tomato
Kicap masin (kicap manis pun boleh)
Air (jika suka)
Limau kasturi
CARA MEMASAK:
1. tumis bahan hirisan (letak serbuk kunyit sikit je.. sedap)
2. jika guna air.. masukkan air dan biar mendidih
3. jika tak guna air.. terus masukkan daging, kentang - gaul rata
4. masukkan kacang boncis/kacang panjang dan tomato
5. masukkan kicap - letak banyak baru sedap. kalau guna air pun biar
kicapnya banyak.. biar terasa gitu.
6. perahkan sedikit limau kasturi.. dia akan bagi rasa yg pergghh!!!
TIP / PETUA SEDAP:
1. jangan guna bahan perasa/ajinomoto/ajishio dsbnya
2. jangan letak gula
(sebab masakan ini cukup dengan rencah asli yang lebih sedap)
Selamat mencuba dan semoga menepati selera

No comments:

Post a Comment