Lauk emergency
ada ikan goreng belen2 semalam x habis? tolong jgn buang!!
nak masak kari yg sedap tapi leceh??
tiba2 ada tetamu tak di undang datang, dan tak cukup bahan?
jom kita cuba ni..
BAHAN2:
Ikan goreng lebih semalam
(ayam/daging/ketam/udang/sotong pun boleh)
Serbuk rempah kari - biar lebih
Tomato
Daun kari
(ayam/daging/ketam/udang/sotong pun boleh)
Serbuk rempah kari - biar lebih
Tomato
Daun kari
Perencah:
Bawang besar - hiris kasar
Bawang putih - tumbuk
Halia - tumbuk
Bawang besar - hiris kasar
Bawang putih - tumbuk
Halia - tumbuk
CARA MEMASAK:
1. tumis perencah
2. masukkan serbuk rempah kari yg di bancuh air
3. tumis sampai pecah minyak.
4. masukkan air jangan banyak dan biar sampai nampak berminyak
5. masukkan ikan, asam keping, tomato, daun kari dan garam.
1. tumis perencah
2. masukkan serbuk rempah kari yg di bancuh air
3. tumis sampai pecah minyak.
4. masukkan air jangan banyak dan biar sampai nampak berminyak
5. masukkan ikan, asam keping, tomato, daun kari dan garam.
SIAP!!
TIP SEDAP:
jangan sesekali masukkan segala pak aji dan gula sbb masakan ini dah cukup sedap dgn perencah aslinya.
jangan sesekali masukkan segala pak aji dan gula sbb masakan ini dah cukup sedap dgn perencah aslinya.
nota: kalau takde perencah lain.. kalau bawang hiris saja pun boleh!!
No comments:
Post a Comment