Pertama kali mencuba masak ikan nyok2, sedap sungguh. Kena pulak masak pekat2, tapi kali ni takde daun kesum, hanya guna daun kunyit saja.
macam biasa, kalau asam pedas.. memang perghh!!
BAHAN2:
Ikan - cuci bersih, rendam dengan air asam jawa atau perahan limau, toskan
Bendi
Tomato
Air asam jawa
Bendi
Tomato
Air asam jawa
1 keping asam keping
Daun kesum/daun kunyit
Air
Garam
Air
Garam
Bahan Tumis: (blender)
5 ulas bawang kecil (atau 1 biji bawang besar)
3 ulas bawang putih
kunyit hidup sebesar separuh ibu jari
1 senduk cili kering
sedikit belacan
3 ulas bawang putih
kunyit hidup sebesar separuh ibu jari
1 senduk cili kering
sedikit belacan
CARA MEMASAK:
1. tumis bahan perencah yg di blender sehingga garing dan pecah minyak
2. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih dan pekat sikit
3. masukkan ikan, tomato, garam
4. masukkan daun kesum/daun kunyit
2. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih dan pekat sikit
3. masukkan ikan, tomato, garam
4. masukkan daun kesum/daun kunyit
TIPS SEDAP:
1. Jangan sesekali guna sebarang pak aji atau gula, jika tidak rasa dia memang akan lari ke laut.
2. Jika nak asam pedas yang sedap, kena pandai balancekan antara masam dan garam dia. adjust tang 2 ni je.. jangan sesekali letak gula ya..!!
3. Jangan cair sangat.. biar pekat2 sikit baru sedap.
4. Pastikan perencah cili tu di tumis benar2 garing (tidaklah hangus).. baru masukkan air.
5. Kacang bendi jangan di kerat hujungnya.. sebab nanti lendir dia keluar dalm kuah.
6. Selain belacan, buah keras juga adalah agent pemekat kuah. Kalau tak guna belacan boleh guna buah keras.
Selamat mencuba. Masak sendiri jauh lebih sedap dan puas dari makan di luar.
Masaklah untuk insan tersayang
No comments:
Post a Comment