BAHAN2
Ayam (ikan / daging - apa2 pun boleh)
Kentang
Tomato
Santan pekat
Minyak
Asam keping
Garam
Daun limau purut
Daun kunyit
Kentang
Tomato
Santan pekat
Minyak
Asam keping
Garam
Daun limau purut
Daun kunyit
PERENCAH DI MESIN:
Bawang merah )
Bawang putih )
Lada merah ) blender
Serai )
Buah keras )
Bawang putih )
Lada merah ) blender
Serai )
Buah keras )
CARA MASAK:
1. bersihkan ayam.
2. tumis perencah yang telah di mesin hingga pecah minyak
3. masukkan ayam dan kentang (kalau ayam muda, dah mendidih
baru masukkan ayam)
4. masukkan santan - sampai kentang empuk
5. masukkan tomato, asam keping, daun limau purut / daun kunyit
6. masukkan garam.
2. tumis perencah yang telah di mesin hingga pecah minyak
3. masukkan ayam dan kentang (kalau ayam muda, dah mendidih
baru masukkan ayam)
4. masukkan santan - sampai kentang empuk
5. masukkan tomato, asam keping, daun limau purut / daun kunyit
6. masukkan garam.
TIP / PETUA SEDAP:
1. jangan guna bahan perasa/ajinomoto/ajishio dsbnya
2. jangan letak gula
1. jangan guna bahan perasa/ajinomoto/ajishio dsbnya
2. jangan letak gula
No comments:
Post a Comment